Meer informatie?

CONTACT: 085 – 06 07 004

24Hour Callout

CALL NOW: 1-800-123-456

Wat is kamerverhuur in Amsterdam?

Kamerverhuur is de verhuur van een onzelfstandige woonruimte. Een onzelfstandige woonruimte is een woonruimte die geen eigen toegang heeft en niet zelfstandig kan functioneren als woning. Bijvoorbeeld door het ontbreken van een eigen keuken of badkamer.

Kamerverhuur vergunning Amsterdam

In de gemeente Amsterdam moet u een vergunning aanvragen voor kamerverhuur zodra u een woning wil verhuren aan drie of meer personen die geen gezin vormen. Dit heet een omzettingsvergunning. Er is een maximum aantal vergunningen per wijk en pand beschikbaar. Controleer hier of er nog vergunningen beschikbaar zijn.

Sinds 1 april 2020 gelden de volgende regels voor een vergunning voor het verhuren van kamers;

  • De gemeenschappelijke ruimte moet minstens 3 meter breed en 11m2 in totaal zijn;
  • Per kamer mag er maximaal 1 (volwassen) persoon wonen. Uitzondering hierop: Maximaal twee volwassen personen bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap;
  • Iedere huurder moet een eigen huurcontract krijgen;
  • De woning moet voldoen aan de eisen voor brandveiligheid.

De woning moet voldoen aan de geluidseisen volgens NEN 5077

  • De woning moet voldoen aan de geluidseisen volgens NEN 5077;
  • Je moet een melding brandveiligheid doen via omgevingsloket.nl.

Om een vergunning te krijgen voor 7 of meer kamers moet je goed kunnen verantwoorden waarom het geen negatieve invloed zal hebben op de leefbaarheid in de omgeving. De vergunning wordt alleen bij hoge uitzondering verleend. De woning moet voldoen aan dezelfde eisen als bij de verhuur van 5 of 6 kamers.

Woningwaarderingsstelsel van de Huurcommissie

Als je kamers verhuurt moet je rekening houden met het woningwaarderingsstelsel (WWS), die door de Huurcommissie is opgesteld. Het woningwaarderingsstelsel is een puntentelling die de kwaliteit van de huurwoning bepaalt, dit is gelinkt aan de maximale huurprijs. Dit is niet van toepassing op zelfstandige woonruimtes in de vrije sector.  Onzelfstandige woonruimtes vallen altijd onder het woningwaarderingsstelsel. Je moet je hierdoor altijd houden aan de maximale huurprijs volgens het woningwaarderingsstelsel.

Indien je dit als verhuurder niet doet heb je kans dat een huurder de zaak voorlegt bij de Huurcommissie. Wanneer de Huurcommissie vervolgens besluit dat de huurder in zijn recht staat, dien je de huurprijs alsnog aan te passen naar de normen van het woningwaarderingsstelsel.

Inwoning / hospitaverhuur in Amsterdam

Verhuur je een deel van je woning aan een ander huishouden? Dan is er sprake van inwoning. Inwoning is vergunningsvrij. Je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden;

  • Je hebt zelf je hoofdverblijf in de woning;
  • Huur jij de woning? Dan moet de verhuurder toestemming geven;
  • Je verhuurt aan maximaal 1 huishouden;
  • Je moet de woning minimaal 2 jaar zonder inwonend huishouden hebben bewoond;
  • Uitzondering: De laatste eis geldt niet bij mantelzorg of verhuur aan eerste- of tweedegraads familieleden.

Veelgestelde vragen omtrent kamerverhuur in Amsterdam

Ja. Als u zelf ook in de woning woont dan moet je jezelf meetellen als bewoner.

Als je wil stoppen met het verhuren van kamers in uw woning hoeft u niks te doen. Als je geen gebruik meer maakt van de vergunning zal je bericht krijgen van de Gemeente Amsterdam met de vraag of de vergunning ingetrokken kan worden. Je kan ook zelf een verzoek indienen om de vergunning in te laten trekken. Hiervoor kan je contact opnemen met het stadsdeel waar je de aanvraag hebt gedaan.

Via de website van de Huurcommissie kan je de maximale huurprijs berekenen. Wij kunnen je hier ook altijd bij helpen. Neem dan contact met ons op.

Meer informatie?

Wij zullen zo snel mogelijk contact met jou opnemen.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.
sidebar-cta-repairs
sidebar-cta-careplan
sidebar-cta-installations

Vragen of meer informatie?

Wij helpen je graag verder!

CONTACT: 085 – 06 07 004